Zdrowie

Czy drób faktycznie jest niezdrowy?

Białe mięso jest lekkostrawne i zawiera mało kalorii, dlatego często wykorzystywane jest przy licznych dietach. Jest to jeden z powodów dlaczego ludzie częściej spożywają drób, a nie wieprzowinę. Niestety coraz częściej słyszymy, że drób jest niezdrowy, faszerowany hormonami i antybiotykami. Okazuje się jednak, że powszechne przekonanie o niezdrowym mięsie mija się z prawdą. Głównym tego powodem są bardzo rygorystyczne przepisy, których producenci muszą przestrzegać.

Na terenie całej Unii Europejskiej jest kategoryczny zakaz podawania ptakom hormonu wzrostu oraz różnego rodzaju mączek, które mogłyby wpłynąć na wielkość zwierzęcia. W kwestii antybiotyków sprawa wygląda nieco inaczej. Ich podanie musi być w pełni uzasadnione i skontrolowane przez specjalnych inspektorów. Jedyne na co mogą sobie producenci pozwolić, to dodanie antybiotyku do karmy, aby zapobiec rozwojowi negatywnie wpływających na zwierzę mikrobów. Jednak żaden ze składników leku nie może zostać wchłonięty przez organizm ptaka.

Zanim mięso pojawi się na rynku, musi być dokładnie zbadane. Każde odstępstwo od wytycznych jest złamaniem prawa i grozi poważnymi konsekwencjami. Wszelkie obawy o hormony wzrostu bądź antybiotyki są więc bezpodstawne.

Wiele osób wpisując się w medialną nagonkę, szuka drobiu u prywatnych hodowców. Tam jednak niczego nie możemy być pewni, ponieważ nie są oni objęci odgórnymi wytycznymi. Nikt również nie sprawdza jakości mięsa i jego faktycznego pochodzenia.

Redaktor

Dodaj komentarz

Kliknij, aby skomentować